Järna Bed and Breakfast Rum och Frukost – Bed and Breakfast – i Järna, Sweden
 • Om Järna

  Järna (egentligen Överjärna) är ett gammalt stationssamhälle 15 km söder om Södertälje. I slutet av 1800-talet  drogs stambanan förbi Järna, till Stockholm. Grevinnan Löwen på Kallfors lät stycka upp ett större antal tomter runt stationsområdet och etablerade där Järna stationssamhälle. Vår villa är belägen på en av dessa tomter.
  Idag tar du dig till Järna via pendeltåg från Stockholm, Södertälje eller Gnesta  eller med bil, via motorväg, E4.
  Järna har sedan länge haft en dragningskraft för alternativ läkekonst, alternativa skolformer och växtodling. Antroposofi, hälsokost, waldorfskolor och biodynamisk odling är företeelser som hör hemma i Järna. Hälften av skolbarnen i Järna kommundel (del av Södertälje kommun) går i waldorfskolor.
  Järna är antroposofins (en rörelse som uppstod runt Rudolf Steiner i början på 1900-talet) centralort i Norden och som sådan fylld av många intressanta impulser. Etableringen började här så pass tidigt som 1935 (Mikaelgården).
  Nyhetsmedia buntar ibland ihop de så kallade “antroposofiska verksamheterna” i Järna; allt från brödbakning (Saltå kvarn mfl) till vård av vuxna personer med stöd av LSS (Solåkrabyn mfl), i en och samma bunt. Gör man på detta viset så representerar dessa verksamheter Södertäljes tredje största arbetsgivare efter Scania och Astra.
  Järna är en del av Södertälje kommun.
  Järnas största enskilda arbetsgivare är bondekooperativa Kungsörnen som gör havreflingor, makaroner mm. i en jättefabrik. Ibland när dom gör söta frukostflingor luktar det småkakor i hela samhället.

  Checka på Wikipedia om du vill veta mer om “antroposofi” , “waldorfskola”, “biodynamisk odling”, “Järna” etc.

  Järnalänkar:

  sKåPMat är en finkrog som serverar mat och dryck av yppersta klass. Rekomenderas varmt! Du promenerar 600 meter dit, från oss. Hälsa till krögaren, David Brandberg, en personlig vän till oss.

  Café Lilla Maräng. Ett café som bakar och tillagar på biodynamiska råvaror. Har bland annat vunnit tävlingen om Sveriges godaste semla. Serverar även utmärkta lunchsallader.

  Cafe Åsgatan 2. Har en alldeles egen kaffeblandning och gott ekologiskt bröd samt enklare lunchrätter.

  Kulturhuset i Ytterjärna erbjuder allt från trädgårdar till konserter av världsartister.