Järna Bed and Breakfast Rum och Frukost – Bed and Breakfast – i Järna, Sweden
 • Om Järna

  Järna (egentligen Överjärna) är ett gammalt stationssamhälle tio km söder om Södertälje. I slutet av 1800-talet så drogs stambanan förbi Järna till Stockholm. Grevinnan Löwen på Kallfors lät då stycka upp ett större antal tomter runt stationsområdet och etablerade där Järna stationssamhälle. Vår villa är belägen på en av dessa tomter.
  Idag tar du dig till Järna via pendeltåg från Stockholm, Södertälje eller Gnesta  eller med bil, via motorväg, E4.
  Järna har sedan länge haft en dragningskraft för alternativliv, alternativ läkekonst, alternativa skolformer och växtsodling. Antroposofi, hälsokost, waldorfskolor och biodynamisk odling är företeelser som hör hemma i Järna. Hälften av skolbarnen i Järna kommundel (del av Södertälje kommun) går i waldorfskolor.
  Järna är antroposofins (en rörelse som uppstod runt Rudolf Steiner i början på 1900-talet) centralort i Norden och som sådan fylld av många intressanta impulser. Etableringen började här så pass tidigt som 1935 (Mikaelgården).
  Nyhetsmedia buntar ibland ihop de så kallade “antroposofiska verksamheterna” i Järna; allt från brödbakning (Saltå kvarn) till vård av vuxna personer med stöd av LSS (Solåkrabyn), i en och samma bunt. Gör man på detta viset så representerar dessa verksamheter Södertäljes tredje största arbetsgivare efter Scania och Astra.
  Järna är en del av Södertälje kommun.
  Järnas största enskilda arbetsgivare är bonde-kooperativa Kungsörnen som gör havreflingor, makaroner mm. i en jättefabrik. Ibland när dom gör söta frukostflingor så luktar det småkakor i hela samhället.

  Checka på Wikipedia om du vill veta mer om “antroposofi” , “waldorfskola”, “biodynamisk odling”, “Järna” etc.

  Järnalänkar:

  Café Lilla Maräng. Ett café som bakar och tillagar på biodynamiska råvaror. Har bland annat vunnit tävlingen om Sveriges godaste semla. Serverar även utmärkta lunchsallader.

  Cafe Åsgatan 2. Har en aldeles egen kaffeblandning.

  Kulturhuset i Ytterjärna erbjuder allt från trädgårdar till konserter av världsartister

  Många fler länkar kommer!

  Meditationshus i Ytterjärna

  Meditationshus i Ytterjärna

  Grönsaksträdgården

  Grönsaksträdgården